MAHJONG

Mahjong

Mahjong komt oorspronkelijk uit China en het spel wordt vooral in Zuidoost Azië erg veel gespeeld. In landen als Japan, Taiwan, de Filipijnen en natuurlijk China is het een van de populairste gezelschapsspellen en je zult het spel daar dan ook regelmatig tegenkomen.

In het Westen zien we ook steeds vaker Mahjong, maar in tegenstelling tot in Azië spelen we in het Westen meestal een computervariant. De computervariant is voor slechts één speler bedoeld en hoewel dezelfde stenen worden gebruikt, zijn de spelregels van het spel zijn heel anders dan in de Aziatische variant van het spel.

Chinees Mahjong

De Aziatische versie van het spel is zoals eerder gezegd erg populair in verschillende Aziatische landen en je zult het spel regelmatig zien of horen (het door elkaar husselen van de stenen maakt veel geluid) wanneer je in een van de Aziatische landen op vakantie gaat.

Mahjong wordt in Aziatische landen bovendien vaak gebruikt als gokspel en in sommige gevallen kunnen grote bedragen worden ingezet op een potje of enkele potjes mahjong. Het spel kan in dat opzicht dan ook enigszins worden vergeleken met het Texas hold’em Poker in het Westen.

Het spel is in andere opzichten echter niet te vergelijken met poker en het doet meer denken aan het gezelschapsspel Rummikub. De regels van Mahjong verschillen per regio, maar Chinees mahjong wordt normaal gesproken gespeeld met 4 spelers en 144 stenen.

Elke speler krijgt in het begin van het spel 13 stenen en daarmee zullen bepaalde combinaties gemaakt moeten worden. Elke speler mag elke beurt 1 steen omruilen en zo is het mogelijk om tot de winnende combinaties te komen. De speler die het eerst een winnende combinatie stenen heeft verzameld wint het spel.

De Chinese versie van mahjong is vooral een echt gezelschapsspel en het wordt maar weinig op de computer gespeeld. Het is mogelijk om Chinees mahjong spelletjes te vinden, maar de meeste spelletjes zijn gebaseerd op het hieronder beschreven mahjong solitaire.

Mahjong spelletjes

In het Westen spelen we meestal de één-speler variant van mahjong. Deze variant wordt soms ook wel mahjong solitaire genoemd. In mahjong solitaire worden dezelfde stenen gebruikt als in Chinees mahjong, maar het spel vertoont verder weinig gelijkenissen.

Mahjong solitaire wordt meestal op de computer gespeeld, waarbij de computer een speelveld genereert en alle stenen in een of enkele piramides op het speelveld legt. De speler zal vervolgens telkens twee identieke stenen moeten zoeken die vrij liggen en deze stenen verwijderen.

Stenen liggen alles vrij als ze aan de buitenkant van een piramide liggen en als er geen andere stenen bovenop de steen liggen. Als ze niet aan de buitenkant liggen of als er stenen bovenop een steen liggen, dan zullen de desbetreffende stenen eerst moeten worden weggespeeld alvorens de steen aan de binnenkant gespeeld kan worden.

Mahjong solitaire is een zeer populair spel. Dit komt vooral doordat het spel zeer eenvoudig is om te leren, maar toch erg veel uitdaging biedt. Er zal bij het spelen van mahjong solitaire goed moeten worden nagedacht, omdat het belangrijk is om de juiste stenen te verwijderen. Als er voor de verkeerde stenen wordt gekozen, dan is het mogelijk dat er geen mogelijkheden meer zijn en dat het spel dus niet kan worden afgemaakt.

Gelukkig bieden de meeste mahjong solitaire spellen de mogelijkheid om een of enkele zetten terug te gaan, waardoor voor andere combinaties gekozen kan worden en het spel alsnog tot een goed einde kan worden gebracht.

Er zijn vele verschillende soorten mahjong solitaire spelletjes beschikbaar en er is voor bijna elk soort apparaat wel een versie van het spel beschikbaar. Mensen die mahjong solitaire op hun personal computer willen spelen kunnen het spel bovendien eenvoudig online spelen.

Op de website kun je de populairste spellen vinden zoals Mahjong Fortuna, Mah Jong Quest en Hotel Mahjong.

Naast mahjong zijn ook sudoku en jigsaw popuaire spellen binnen het genere puzzel

MAHJONGG CLASSIC

SPEEL MAHJONGG CLASSIC NU!