Geschiedenis van Bubble shooters

De bubble shooter is halverwege de jaren 90 de ontstaan. Taito kwam in 1994 met de eerste bubble shooter, het spel kreeg in Europa de naam Puzzle Bobble en in Amerika de naam Bust-a-Move. Het was een vernieuwend spel waarbij de speler bubbels van een bepaalde kleur tegen andere bubbels van dezelfde kleur moest schieten.

Het spel borduurde voort op Bubble Bobble, een platformspel uit 1986, en de schattige draakjes Bub en Bob maakten ook in Puzzle Bobble hun opwachting. Waar ze in Bubble Bobble nog van platform naar platform moesten springen en vijanden moesten verslaan, stonden ze in Puzzle Bobble achter het bubbelkanon en moesten ze verschillende kleuren bubbels met elkaar verbinden.

Het spel verscheen in eerste instantie in de arcadehallen en op de Neo Geo, maar door de populariteit werd het spel al snel overgezet naar andere platformen en het spel was binnen enkele jaren beschikbaar op bijna elk platform. Het maakte dus niet uit of je een PC of Super Nintendo had, Puzzle Bobble kon op je favoriete computer worden gespeeld.

Een video van de officiële opvolger van Puzzle Bobble, Puzzle Bobble 2

Andere ontwikkelaars zaten ondertussen ook niet stil en de eerste Puzzle Bobble imitaties verschenen al vrij snel. De meeste versies verschenen online en waren gratis speelbaar. De populairste versie was waarschijnlijk het spel Bubble Shooter, dat in 2002 uitkwam.

Bubble Shooter is een stuk eenvoudiger dan het origineel van Taito en het spel was eigenlijk vooral bedoeld voor kinderen. Het spel bleek echter zo leuk en verslavend dat jongeren en volwassenen ook al snel met het spel aan de haal gingen en het is op dit moment nog altijd een van de meest populaire online varianten van de bubble shooter.

Een spelletje Bubble Shooter

Na de grote populariteit van bubble shooters, besloot PopCap Games dat het in 2003 tijd was om een nieuw soort bubble shooter te introduceren. Het bedrijf bracht in dat jaar het spel Zuma uit en deze bubble shooter hield vast aan een bubbelkanon en verschillende kleuren bubbels, maar verder was het spel vrij anders.

In Zuma bewogen de bubbels zich over een soort spoorrails naar een doel en het was aan de speler om de bubbels kapot te schieten voordat zij hun doel bereikten. Het spel gaf een geheel nieuwe kijk op het bubble shooter genre en ook Zuma was binnen de kortste keren erg populair.

Beelden van Zuma op de PC

Verschillende makers probeerde het succes van Zuma te herhalen door zelf een spel met dezelfde speelstijl op de markt te brengen. Zo kwam MumboJumbo in 2005 met Luxor en Wildfire Studios bracht later in datzelfde jaar het spel Tumblebugs uit. De spellen werden allemaal erg populair en ze zijn inmiddels ook op vele verschillende platformen beschikbaar.

Beelden van een HD remake van Luxor

 

Ook Tumblebugs gebruikt eenzelfde stijl

Deel op TwitterDeel via email

Laat wat van je horen

*