Geschiedenis van Mahjong spelletjes

Het spel Mahjong heeft een zeer lange geschiedenis. Hoe lang die geschiedenis precies is, is eigenlijk onbekend. Er zijn geruchten dat het spel duizenden jaren geleden is bedacht door de Chinese filosoof Confucius, maar daar zijn nooit bewijzen voor gevonden.

Vele Chinese historici vinden het waarschijnlijker dat het spel later is ontstaan, wanneer dat precies is gebeurd bestaat nog twijfel over. Het zou in de 14e eeuw in de Ming Dynasty uitgevonden kunnen zijn, maar ook pas in de 19e eeuw tijdens de Taiping-opstand.

 

 

 

 

 

De ingrediënten van een spelletje mahjong

Hoe het ook zij, het spel is meer dan 100 jaar oud en het spel verspreidde zich al snel naar andere landen. Vooral in Azië werd het spel al snel erg populair en het wordt in verschillende Zuidoost Aziatische landen erg veel gespeeld. Het spel wordt op dit moment wereldwijd ook steeds populairder en er worden sinds 2005 zelfs open Europese Kampioenschappen gehouden.

De open Europese Kampioenschappen in 2005 in Nijmegen

Het spel is door de jaren heen weinig veranderd en spelers moeten in het spel proberen bepaalde combinaties van stenen te verzamelen. Hoewel de spelregels in elke regio anders zijn, is het spel in de basis een spel dat door 3 tot 4 spelers wordt gespeeld. Aan het begin van elk spel krijgt elke speler een bepaald aantal stenen en aan het begin van elke beurt mag een steen worden gepakt en daarna moet een steen worden teruggelegd. Op die manier kunnen spelers proberen de gewenste combinaties te krijgen.

In het Westen kennen de meeste mensen Mahjong alleen als een computerspel dat door één speler wordt gespeeld. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat de spelregels voor Mahjong vrij ingewikkeld zijn en de computerversie een stuk eenvoudiger is.

De Westerse versie van Mahjong heeft een vrij korte geschiedenis en het spel werd in 1981 ontwikkeld door Brodie Lockhard. Hij ontwikkelde het spel op een computersysteem en het spel is volgens de ontwikkelaar gebaseerd op een oud Chinees spel met de naam ‘de schildpad’.

Het duurde echter tot 1986, toen Activision met het spel Shanghai kwam, voordat het spel aan populariteit wist te winnen. Het spel werd uitgebracht voor de Apple Macintosh en Apple IIgs en het verkocht meer dan 10 miljoen exemplaren.

Het spel werd door Microsoft onder de naam Tapei later ook uitgebracht voor Windows computers en daarmee brak het spel definitief door. Veel computergebruikers kwamen in aanraking met het spel en het spel kreeg wereldwijd vele fans.

De Westerse variant van mahjong is inmiddels een spel dat vrijwel iedereen kent en het is beschikbaar op vrijwel elk platform. Deze vorm van mahjong kan tegenwoordig ook op vele verschillende plaatsen online worden gespeeld.

De Westerse versie van mahjong

Deel op TwitterDeel via email

Laat wat van je horen

*