Geschiedenis van Puzzel spelletjes

Als sinds het stenentijdperk worden er spellen gespeeld. In die tijd liet men een grote steen uit een vallen, waaruit tientallen stukken ontstonden. Door de brokstukken bij elkaar te zoeken, werd de vorm van de oude steen weer zichtbaar. Het was voornamelijk bedoeld als tijdverdrijf en ook de kinderen vonden het leuk om samen te puzzelen.

In de 17e werd de stenen puzzel vervangen door de legpuzzel. De Engelsman John Spilsbury, die in het dagelijks leven kaartenmaker was, maakte de eerste legpuzzel. Omdat papier erg dun was, gebeurde het wel eens dat er stukken van de kaart los lieten. Men moest de stukken bij elkaar zoeken en vast plakken om de kaart weer leesbaar te maken.

Dit bracht de Engelsman op een idee. Hij plakte een oude landkaart op een dunne houten plank. Langs de grenzen van de landen zaagde hij verschillende puzzelstukken uit de kaart. De kaart bestond uit meer dan 100 stukken, nu was het de taak om alle stukken op de juiste manier aan elkaar te leggen.

De mensen vonden leuk om te doen, daarnaast was het een goede manier om de kaart te leren kennen. Vooral voor kinderen was puzzelen een leerzame bezigheid. Spelenderwijs leerde ze de wereld eruit zag en waar welke landen lagen. Puzzelen werd een hulpmiddel om de kaart te leren kennen en werd een vrijetijdsbesteding.

Rond 1800 werden de eerst puzzels van triplex gemaakt. Je kent ze vast nog wel, de puzzelstukken met vier uitsteeksels. Aan de achterkant van de triplex plaat werden met een potlood lijnen getekend. Met een figuurzaag werden de stukken uitgesneden. Deze puzzel begon al steeds meer te lijken op de puzzels die wij tegenwoordig kennen.

De puzzels werden razend populair maar waren erg zwaar en duur. In de 20e eeuw werden de puzzels dan ook voor het eerst van karton gemaakt. De puzzels waren lichter, goedkoper en er konden nu nog kleine puzzelstukjes gemaakt worden waardoor er moeilijkere puzzels ontstonden. Omdat ze een stuk goedkoper waren, kon ook de armere bevolking puzzelen.

Vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er heel wat afgepeuzeld. Zowel burgers, als soldaten zagen het puzzelen als een afleiding van de ellende die zich afspeelde. Er was weinig geld en naar buiten gaan was niet altijd veilig, daarom werd er gepuzzeld. Het puzzelen was een leuke manier om de tijd door te komen.

Met de komst van de computer is er veel veranderd. Zo werden er ook puzzelspelletjes gemaakt voor op de computer. Het begon met eenvoudige spellen zoals legpuzzels, mahjong en drie op een rij. Later werden van deze spellen verschillende varianten gemaakt.

Puzzel spellen zijn dus al honderden jaren populair onder alle leeftijden. Saai of ouderwets worden ze niet, want elke maand komt er wel een nieuwe variant uit. Neem snel een kijkje op de site voor de leukste puzzel spelletjes.

Deel op TwitterDeel via email

Laat wat van je horen

*