[review] Build-a-lot

Deze keer gaan we in de review sectie een kijkje nemen bij het bouw spel Build-a-lot van HipSoft. Voor iedereen die ooit heeft gedroomd om in de bouw of vastgoed te gaan werken maar het nooit aan heeft gedurfd is Build-a-lot een aanrader, in het spel kun je met een paar simpele muisklikken een huis, gebouw of zelfs een hele stad neerzetten. Het doel van het spel is om zo veel mogelijk bewoners naar jou dorp/stad te krijgen door de juiste gebouwen op de juiste plaatsen neer te zetten.

In de carrière modus sta je inde schoenen van een aannemer die samen met de burgemeesters van 8 verschillende dorpjes samen moet werken om de waarde van de huizenmarkt omhoog te krikken. In elk niveau van het spel wordt je een aantal doelen voorgeschoteld door de burgemeester van dat dorp. Deze doelen verschillen van het bouwen van een postkantoor tot het behalen van een gemiddelde huur inkomen van $60.000,- per maand.

Wil je deze doelen behalen dan zul je goed moeten nadenken over welke gebouwen waar moeten staan en hoe je met je geld inkomsten en uitgaven omgaat. Je begint elk niveau met een aantal blanco plaatsen die je zelf kunt invullen om een goede start te maken, later speel je steeds meer plaatsen vrij waar je woonhuizen, winkels, banken of zelfs flats neer kan zetten. Elk huis heeft zijn eigen kosten en voor- en nadelen, dus het is belangrijk dat je de beschrijving van elk gebouw goed leest en dan een weloverwogen keuze maakt om het gebouw al dan niet neer te zetten in je dorp.

De interface en gameplay van Build-a-lot is simpel in makkelijk te leren. Zo kun je een gebouw neerzetten door simpelweg op een lege plaats te klikken en het gebouw uit te zoeken dat je wilt bouwen. Mits je natuurlijk genoeg inkomsten, bouwvakkers en de juiste blauwdrukken hebt. Na verloop van tijd kun je huizen en gebouwen upgraden waardoor ze meer waard worden, hogere inkomsten genereren of aantrekkelijker worden voor mensen die naar jou dorp willen verhuizen.

Een van de grote voordelen van Build-a-lot is dat je weinig tot geen kennis nodig hebt van echt vastgoed of stedenbouw om een succesvol dorp te kunnen beginnen. Het spel heeft een geweldige handleiding die je alle details uitlegt die je moet weten om je doelen te behalen. Daarnaast heb je nog de free-to-play modus waarin je zonder gedoe een nieuw dorp kunt beginnen en huizen en gebouwen kunt gaan neerzetten. Dit is ook meteen een goede manier om te oefenen zodat je de laatste paar niveaus zonder al te veel moeite doorkomt.

Er valt eigenlijk weinig te bekritiseren aan Build-a-lot, het spel is leuk, simpel en tegen het einde aan zelfs uitdagend voor de ervaren speler. Het enige wat wellicht een tegenslag kan zijn is wanneer je niet van dit soort bouw spellen houdt. 100 mensen, 100 wensen wordt weleens gezegd. Maar voor degene die geen moeite hebben met veel instructies lezen en het leuk vinden om een manager te spelen is Build-a-lot een echte aanrader. Het spel is van dusdanig goede kwaliteit dat je een paar jaar terug nog geld moest betalen wilde je zo een spel in huis halen.

Deel op TwitterDeel via email

Laat wat van je horen

*